Incident? Response!

U kunt Anovum 24/7 bellen voor hulp bij uw cybersecurity incident
+31 (0)70 569 0155
Krijg binnen 30 minuten een duidelijke inschatting van uw situatie.

De volgende 30 minuten zijn cruciaal voor uw organisatie

Anovum's Computer Security Incident Response Team staan 24/7 voor organisaties klaar om te ondersteunen bij IT- Security Incidenten. Heeft u te maken met een beveiligingsincident en kan u onze professionele hulp gebruiken? Dan beloven wij u:
  • Snel en effectief

    Door onze jarenlange ervaring met cybersecurity incidenten kunnen de leden van het Anovum Computer Security Incident Response Team (CSIRT) u altijd snel voorzien van effectief advies om uw organisatie te helpen naar herstel.

  • Remote First Aid

    Bij Anovum geloven we in een Remote First-aanpak om u zo snel mogelijk te ondersteunen bij een incident. Dankzij onze jarenlange ervaring met cybersecurity incidenten kunnen de experts van het Anovum Computer Security Incident Response Team (CSIRT) direct op afstand effectief advies bieden. Zo helpen wij uw organisatie razendsnel weer op weg naar herstel.

  • Uitgebreide expertise

    Onze ervaring en expertise van cybersecurity is uitgebreid. Voor alle situaties heeft Anovum de beste ervaring in huis. Wij richten ons niet alleen op het herstel van uw systemen en bedrijf, maar ook op de impact die een incident heeft op uw medewerkers.

  • Volledig en helder

    De aanpak van Anovum zorgt ervoor dat de oorzaak van uw incident volledig in kaart is gebracht met afsluitend een heldere en bruikbare rapportages. Zo weet u zeker dat alle maatregelen effectief zijn en uw organisatie verder kan werken aan een digitaal weerbare toekomst.

Incident Response stappenplan

Veelgestelde vragen

Het is begrijpelijk dat u vragen heeft, hieronder lichten wij onze heldere werkwijze graag aan u toe

Hoe verloopt het Incident Response proces bij Anovum?

  1. Preparation:
    Voorafgaand aan incidenten zorgt Anovum voor een solide voorbereiding door beleid, processen en tools in te richten voor incidentrespons. Dit omvat het trainen van personeel, het opzetten van forensische procedures en het implementeren van monitoring- en detectie-mechanismen.
  2. Identification:
    In deze fase wordt het incident geïdentificeerd door het analyseren van meldingen, logbestanden en netwerkverkeer. De bron(nen) van het incident en de getroffen apparaten en/of systemen worden vastgesteld. Hierbij worden prioriteiten gesteld en een plan van aanpak bepaald voor verdere stappen.
  3. Containment:
    Het incident wordt ingedamd om verdere schade te voorkomen. Dit omvat tijdelijke of permanente oplossingen, zoals het isoleren van geïnfecteerde systemen, het blokkeren van verdachte netwerkverbindingen en het verifiëren van beveiligingsmaatregelen. Tegelijkertijd worden gegevens op forensisch verantwoorde wijze veiliggesteld voor toekomstig onderzoek.
  4. Eradication:
    De oorzaak van het incident wordt verwijderd. Dit kan betekenen dat malware wordt geëlimineerd, kwetsbaarheden worden gepatcht en kwaadwillende toegang wordt herroepen. Herstelacties worden nauwkeurig gedocumenteerd om fouten of terugval te voorkomen.
  5. Recovery:
    De getroffen systemen en/of apparaten worden hersteld naar een veilige operationele staat. Dit omvat het testen van systemen, het controleren van beveiligingsmaatregelen en het gefaseerd hervatten van normale bedrijfsactiviteiten.
  6. Lessons Learned:
    Na het oplossen van het incident wordt een forensisch onderzoeksrapport opgesteld met bevindingen, oorzaken en aanbevelingen om herhaling te voorkomen. Anovum biedt ondersteuning bij het verbeteren van beveiligingsmaatregelen en kan advies geven over communicatie met betrokken partijen zoals de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), advocaten en de Nationale Politie. Dit proces helpt de organisatie om beter voorbereid te zijn op toekomstige incidenten.

Is het mogelijk om op elk moment contact op te nemen met Anovum voor hulp bij een IT-beveiligingsincident?

Ja, wij staan 24/7 paraat voor MKB-bedrijven, multinationals, overheidsorganisaties, onderwijsinstellingen en non-profitorganisaties.

Anovum is een CSIRT maar wat houdt dat eigenlijk in?

Een CSIRT (Computer Security Incident Response Team) is een gespecialiseerd team dat verantwoordelijk is voor het beheren en coördineren van respons op cyber-incidenten binnen een organisatie of sector. In Nederland zijn er verschillende officiële CSIRT’s die gericht zijn op het bestrijden van digitale dreigingen en het minimaliseren van de impact van cyberaanvallen.

Belangrijke voorbeelden zijn het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), de Informatiebeveiligingsdienst (IBD) voor gemeenten en Z-CERT voor de zorg-sector. Deze teams werken proactief aan preventieve maatregelen en reageren snel op incidenten, zoals datalekken, malware-uitbraken en netwerkinbreuken. Daarnaast coördineren ze vaak met andere CSIRT’s en CERT’s om kennis en best practices te delen, waardoor de algehele cyberveiligheid in Nederland wordt versterkt.

Waaruit is een Incident Response team doorgaans opgebouwd?

Het CSIRT-team van Anovum bestaat uit digitale forensische onderzoekers, ethische hackers en technical leads met ruime ervaring in incident response. Zodra een beveiligingsincident wordt gemeld, wordt een passend team samengesteld dat ter plaatse gaat. De omvang van het team hangt af van de aard van het cyber-incident. Alle teamleden werken gedurende het hele proces op forensische wijze.

We zijn er om u te helpen! Start vandaag nog!Neem contact op

Plan dan vandaag nog een afspraak in en wij helpen u de oplossing te vinden die u nodig hebt.
Plan een afspraak